İlçemiz Hakkında
Hopa Artvin il merkezine 67 km, Rize il merkezine 98 km, Arhavi ilçesine 9 km, Borçka ilçesine 35 km ve Kemalpaşa ilçesine 15 km uzaklıktadır. Hopa´nın yüzölçümü 289 km² dir.İlçemizde havaalanı yoktur. Ancak ülkemizin Gürcistan devleti ile yapmış olduğu anlaşma ile Hopa HAVAŞ terminal binası açılmıştır. Uçak yolcuları nüfus cüzdanı ile yurtiçi uçuşu yapar gibi Batum Uluslararası havalimanı üzerinden düzenli olarak İstanbul ve Ankara´ya havayolu ile gidiş-geliş yapabilmektedir.
Limana yolcu taşıması yapılmamaktadır. Yük amaçlı gemi trafiği mevcuttur.
İlçemiz Rize, Trabzon, Artvin, Ardahan, Kars, Erzurum illeri ve Gürcistan Cumhuriyetini birbirine bağlayan uluslararası karayolunun üzerinde bir kavşak noktası durumundadır.
1537 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğuna bağlanan ilçemiz, Yavuz Sultan Selim Han´ın Hopa üzerinden Batum´a gelerek Gönye Kalesi´nin fethini gerçekleştirmesi ile Gönye sancağına bağlanır. 1877 (93 harbi) ile Gönye sancağından Rus topraklarına geçer. İlçede sıkıntılı dönemler yaşanır. 1878´ de Osmanlı-Rus savaşından sonra 40 yıl Rusların egemenliği altında yaşayan Artvin yöresi, Kurtuluş Savaşı´nda Kazım Karabekir Paşa´nın Gürcü ordularını dağıtmasıyla, 14 Mart 1921´de geri alınır.
2017 yılı eylül ayında bünyesinde bulunan Kemalpaşa Beldesi ilçe ilan edilerek ayrılmıştır.
İlçemizin turistik bir bölge olması ve Gürcistan sınırına yakın olmasından dolayı yaz nüfusu oldukça fazladır.
Hopa; Kopmuş plajı, Artvin Hatila Vadisi, Sahara Milli Parkı, Kaçkar sıradağları üzerindeki trekking alanları, Çifteköprü, Mençuna Şelalesi, Camili ekosistemi, Fırtına Vadisi ve rafting alanları, Ayder Yaylası vb sayısız güzellikte doğal ortamlara ulaşımın kavşak noktasıdır. Konaklama imkanları çok olup şirin bir doğu karadeniz ilçesidir.